Havuz Hastalıkları
Havuz hastalıkları
Havuzlar hangi hastalıklara neler olabilir?
Havuzların dezenfeksiyonunda kullanılan klorlu kimyasallar her ne kadar bizi zararlı bakterilerden korusa da uzun süre suda kalındığında bu kimyasalların derimiz, saç ve tırnaklarımızda bazı olumsuz etkileri oluyor.
Derimizin nemini sağlayan yağ tabakayı (seramidler gibi) azaltarak derimizde kuruluk, gerginlik, hassasiyete sebep olurken saç ve tırnaklarımızın kolay kırılmasına, ayrışmasına sebep oluyor.
Havuzdan bulaşabilecek çeşitli enfeksiyonlar açısından da dikkatli olmalıyız.
Bunlardan biri mantar enfeksiyonları. Nemli ortamda kolayca oluşabilen Pitriazis Versikolor dediğimiz mantar enfeksiyonu özellikle sırt, göğüs, boyun, kolların üst kısımlarında yerleşir. Kaşıntılı değildir, yuvarlak, kahverengi bazen de beyaz lekelere sebep olur.
Ayrıca iyi dezenfekte edilmeyen havuzlardan bulaşabilen bazı bakteriyel enfeksiyonlar özelikle ellerde kaşıntılı, ağrılı kızarık kabarıklıklara sebep olabiliyor. Bunlara havuz granülomu diyoruz.
Siğil, molluskum gibi bazı viral deri enfeksiyonları da çıplak ayak ile temas ettiğimiz yerlerden bulaşabilir.
Çocuklarda sık görülen el-ayak-ağız hastalığı da havuzlardan bulaşabilen bir diğer viral enfeksiyon çeşidi. Hem vücutta, ağız içinde döküntülere sebep oluyor hem de hafif ateş, iştahsızlık gibi semptomlar da görülebiliyor.
Nelere dikkat edilmeli?
Saçlarımızı klorlu suyun zararlı etkilerinden korumak için suya girmeden 30 dakika önce yağ bazlı bir saç spreyi ya da losyonunu saçlarımıza uygulayalım. Vücuda suya dayanıklı bir güneş koruyucu seçmeliyiz. Vücuda güneş koruyucu haricinde sürülen losyonlar klor ya da güneş koruyucu ile etkileşebilir ve allerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle suya girmeden önce nemlendirici krem yerine sadece güneş koruyucu krem sürmemiz yeterli olacaktır.
Mantar enfeksiyonlarından korunmak için havuz kenarlarına vücudunuzu temas ettirmemek, havuzdan hemen sonra duşunuzu alıp kurulanmak gerekir. Vücudun nemli, terli kalması mantar enfeksiyonlarına yatkınlığı artıracaktır. Bu nedenle ıslak mayo ile uzun süre kalınmamalı, şezlonga havlusuz uzanılmamalı.
İyi dezenfekte edildiğinden emin olunmayan havuzlara girilmemeli.
Ayaklarımıza havuz çorapları/patikleri giymek zeminden bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı koruyucu olacaktır.
Mesafe ve hijyen kurallarına havuzda nasıl dikkat edilebilir?
İyi temizlendiğinden emin olduğumuz, kalabalık olmayan havuzlar tercih edilmeli. Havuz öncesi ve sonrası duş alınmalı. Uzun süre havuzda kalınmamalı.
Kimler risk altında? Özellikle hangi cilt tipleri dikkat etmeli?
Allerjik, hassas cildi olan, atopik dermatiti olan, klora karşı deri hassasiyeti olanların havuza çok sık girmemesi ya da suya dayanıklı güneş koruyucu kremlerini sürüp, havuzda kısa süre kalması, çıkar çıkmaz duşlarını alıp ciltlerine uygun nemlendiricileri sürmeleri gerekir. Siğil, molluskum gibi derisinde bulaşıcı viral enfeksiyonu olan kişilerin tedavisini olmadan havuza
girmemesi gerekir. Elinde, ayağında açık yarası olanlar dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara açık olduğu için yara iyileşene kadar havuza girmemeli.